Mijn jaar met Apple

Zo ongeveer een jaar geleden is het intussen dat ik de overstap maakte van een voltijdse dagtaak bij Verbeeck + Ujvari naar een functie bij The Factory Brussels. Een overstap die betekende dat ik mij vanaf dan voornamelijk met corporate branding zou gaan bezighouden, maar meteen ook een switch van mijn geliefde Sony Vaio 13″ naar een Macbook Pro 15″ inhield.

Het was alweer enkele jaren geleden (van een tweede generatie iMac meer bepaald) geleden dat ik nog eens met Mac en OSX aan de slag was gegaan. Het concept van een iPhone was mij – zelfs als fervente gebruiker van smartphones sinds de eerste Nokia’s en HTC’s met die naam – volslagen vreemd wegens nogal mainstream en beperkt. Voor alle duidelijkheid: ik heb niets voor of tegen Mac, Windows, Android, … als systemen op zich; ik heb altijd keurig de voor- en nadelen afgewogen en die kwamen voor mij nu eenmaal niet snel bij Mac uit. En nu zat ik dus plots met die blinkende Macbook en dito iPhone 4s aan mijn bureau. Het volgende is mijn relaas van een jaar Apple gebruiken, met de pro’s en contra’s die daar voor mij aan vast hingen.

Macbook Pro 15″

De onmiskenbare voordelen:

De opvallende nadelen:

iPhone 4S

Hierover kan ik kort zijn: een iPhone (4S) is geen smartphone voor zakelijk gebruik, maar voor kakelende en whatsappende tieners. Het gebrek aan widgets, de belachelijk fragiele hardware, het gebrek aan ongecensureerde apps, het syncen via iTunes (wat?!) en vooral de beschamend korte batterijduur zijn geen honderden euro’s waard. Een kleine zes maand, zolang hield ik het uit met mijn iSpeelje. Waarna ik hem omruilde voor een Xperia ZR die de helft kost, de nieuwste versie van Android draait met een HD camera, widgets, uitbreidbaar is met SD-cards, een batterij heeft die minstens een dag intensief gebruik aankan en bovendien waterdicht is.

Belangrijke nota:

Dit artikel is een relaas van mijn persoonlijke ervaringen. Ik wil geen polemieken pro of anti Apple in gang steken en ben me bewust van het feit dat de euvels die ik ervaar evengoed kunnen liggen aan mijn onkunde of jarenlange gewenning met Windows/Android. Bespaar me dus de haat-tweets en let’s agree to disagree in die zin dat ik mijn persoonlijke voorkeuren heb die niet noodzakelijk een waarde-oordeel moeten inhouden voor anderen.